Her ülkede olduğu gibi Çin’de de kolay para kazanma çabasında olan şahıs/firmalar mevcuttur. Her ne kadar istisnai durum olsa da bu tarz firmalarla karşılaşmayı hiçbir girişimci arzu etmez. Önemli olan sorunları minimuma indirip, çıkabilecek sorunları da en az zararla çözüme kavuşturmaktır.
Çin’deki firmalarla sağlıklı bir şekilde çalışabilmek için ticareti bilmenin yanı sıra ülkenin çalışma kültürünü de bilmek gerekir. Bazı zamanlar aynı dili konuşmanız bile yeterli olmamaktadır.
Çalışacağınız firmayı öncelikle çok iyi tespit etmeniz ve yapılacak anlaşmalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle internette mevcut olan alibaba,made in china gibi B2B online konuşabileceğiniz sitelerde araştırma yaparken dikkatli olmanız gerekir. Lakin bu tarz sitelerde birçok sahtekar firma bulunmaktadır.
Öncelikle neyi aradığınızı iyi bilmelisiniz, Ürüne ait tüm teknik özelliklerini, hangi hammaddeden yapıldığını hangi standartlarda olması gerektiğini mutlaka İngilizce olarak elinizde bulunmalı.
Ürüne ait teknik özellikler tamamlandıktan sonra ya bir danışmanlık firmasından yardım alınız yada mevcut olan B2B sitelerinden ön araştırma yapınız. İrtibata geçtiğiniz firmalarla yazışmalarınızı mutlaka dosya halinde saklayınız. Ve bu firmaların iletişim bilgilerini mutlaka kaydediniz.
Bir yandan da ithalatını düşündüğünüz ürüne ait gümrük mevzuatlarını örgeniniz. Böylelikle ürün maliyetinizi hesaplamanız daha net olur.
İthalatınızı düşündüğünüz ürünün maliyeti uygun olduğu takdirde mutlaka sipariş vermeden önce Çin’e bir seyahat gerçekleştiriniz ki ürünleri birde yerinde görmeniz emin olun sizin için faydalı olacaktır.
Ürünün kalitesi ve fabrikanın durumu sizi tatmin ettiyse son pazarlık sonrası siparişinizi verebilirsiniz. Ancak yanınızda mutlaka bir tercüman ya da danışman bulundurunuz. Yaptığınız anlaşma maddelerini mutlaka kendi lehinize göre yapınız, ipleri Çinlilerin eline vermeyiniz.
Özellikle ilk anlaşmalarınızda siparişiniz üretim aşamasında iken mutlaka ya siz ya da danışmanınız fabrika ziyaretinde bulunarak üretimi takip edin, eğer ki üretim süresi çok uzun bir ürün ise yüklemeden önce ziyaret etmenizde fayda var.
Böylelikle çıkabilecek sorunları minimuma indirir, çıkan sorunları da ürün sevkiyatından önce Çin’de çözersiniz.
En önemlisi danışmanlık firmalarının size ek maliyet çıkarttığını sakin düşünmeyiniz, aksine sizin maliyetlerinizi düşürmektedir.
Nasıl mı?
Danışmanlık firmaları Çin’i, Çinlileri ve Çin pazarını sizden daha iyi bildiği için Pazar araştırmasında aynı kalitede ki ürünün daha uygun üreticisini bulur. Bulduğu üretici firmalarla Çince iletişime geçtiği ve Çinlileri çok iyi anladığı için mutlaka sizden daha uygun fiyat alır ( bu fark min.%5 dir ) . Bu fiyat üzerinden aynı zamanda hem kalite bazında hem de paketleme ve üretim süresindeki süreci sizden daha kısa sürede yaptırabilir. Ve her siparişte olan üretilen üründeki toleransları üreticiler danışmalık firmalarına uygulayamaz, ancak size uygulayabilir. Bu toleranslar min.%3 civarıdır. Üretici firma sadece ürün bedelinde kar kazanması gerekirken, iç nakliye ve deniz nakliye masraflarına da kar koyar. Ancak danışmanlık firmaları genelde hem iç nakliyeyi hem de deniz nakliyesini çalıştığı lojistik firmalarına yaptırdığı için bu farkı da size kazandırır.
Bu sayede danışmalık firmaları size min. %10 luk bir ekstra kar sağlamaktadır, sizin ise danışmalık bedeline ödeyeceğiniz hizmet bedeli ise ortalama sadece %3 dür (bu miktar net olmamakla birlikte ürünün miktarına, siparişin sıklığına ve yapılacak hizmete göre değişmektedir ).